Alleen maar groente soep
Het is een hardnekkige mythe dat bouillon getrokken van botten de huid mooier maakt. Het zijn juist de vitamines en mineralen in groente die je lichaam aanzetten tot het maken van collageen. Collageen komt van nature voor in je huid en zorgt ervoor dat je huid soepel en stevig blijft.
Hier volgt een recept waarmee je de lekkerste groentebouillon kan maken, waarbij je het vlees niet mist. Het recept is, in iets andere vorm, te vinden in het fijne kookboek Groentebijbel van Mari Maris.
Voorbereiding: Maak een bouquet met de volgende ingrediënten: 3 takjes peterselie, 1 takje tijm, 2 laurierblaadjes, 3 takjes selderij of kervel. Bind de takjes met een touw tot een boeketje. Knoop het touwtje vast aan een oor van de pan zodat je de kruiden er later gemakkelijk uit kunt halen.
Basis ingrediënten:
2 preien, gesneden
2 wortels, in blokjes
3 stengels bleekselderij, gesneden
¼ knolselderij, in blokjes
½ pastinaak, in blokjes
4 tomaten, gehalveerd
4 sjalotjes, gehalveerd
2 knoflooktenen, geplet
optioneel: 1 vastkokende aardappel, in blokjes
indien verkrijgbaar: 1 meiraapje, in blokjes
Later toevoegen:
1 hand peultjes
1 hand doperwten
Bereiding: Omdat je de bouillon gaat zeven, hoef je de ingrediënten niet al te netjes te snijden. Zet de basis ingrediënten op met 1,5 à 2 liter koud water. Breng het water tot bijna aan de kook, draai het vuur laag en laat 1,5 uur zachtjes trekken. Het bouquet haal je er na een uur eruit. Schuim indien nodig af. Schenk door een fijne zeef, duw met een lepel op de zeef zodat het sap en de zachte vezels van de groente in de soep belanden. De harde vezels en de knoflook gooi je weg. Breng op smaak met peper en zout. Gaar de peultjes en doperwten in de gezeefde bouillon. Voeg een scheutje olijfolie toe en maak af met een handje verse kruiden. Optioneel: houd een beetje prei apart, snijd het ragfijn en voeg het net voor het serveren toe als garnering.