Food Pharmacy, op jacht naar goede voeding
Er worden ontzettend veel boeken geschreven over gezondheid, voeding en lifestyle. Allemaal met een eigen visie over hoe je zo gezond mogelijk oud wordt. Ik vind het vooral belangrijk dat een boek inspirerend is. Dat het je nieuwe ideeën geeft.
Op Jacht naar goede voeding is zo’n boek, geschreven door twee populaire Zweedse bloggers van het lifestyle platform Food Pharmacy. Op de kaft zie je een dame met mooie damesschoentjes, die wordt opgeslokt door een reuze rode kool. Dit geeft meteen de humor aan van de twee foodnerds, zoals de schrijvers zichzelf noemen.
De luchtigheid waarmee het boek is geschreven vind ik een enorm pluspunt. Het is net alsof ik naar twee van mijn eigen vriendinnen zit te luisteren die vertellen over wat hen bezighoudt. Ze maken zich duidelijk zorgen om de aarde. Dat is natuurlijk ook niet gek want iedereen weet dat het niet goed gaat met de aarde. Ze hebben het over de enorme invloed die vlees eten heeft op de CO2 uitstoot. Net zoals de Netflix documentaire Cowspiracy geven zij aan dat het veel meer zin heeft om vlees en zuivel te schrappen dan om minder te vliegen en minder auto te rijden. Maar door hun vlotte pen, leuke feitjes en briefjes gericht aan politici met tips wordt het boek nooit zwaarmoedig en leest het als een trein.
Het boek moedigt je aan om een zogenaamde gezondheidsjager te worden (in het Engels: nutrient hunter). Ze promoten de jacht op gezond, plantaardig voedsel, maar dan met zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen. Ze geven je tips en een hulpmiddel, dat ze het gezondheidsjagerskompas noemen, om plantaardig en gevarieerd te eten. Om het liefst de gehele plant te gebruiken, inclusief stengels en schillen.
De helft van het boek bestaat uit kllimaatvriendelijke recepten, inclusief individuele CO2 voetafdruk. Diversiteit in groenterecepten, maar wel met ingrediënten die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de plaatselijke supermarkt, zijn bij mij heel welkom. Dat kun je zeker zeggen over de recepten van Food Pharmacy. Ook vind je recepten waarmee je kinderen kunt verleiden om meer groente te eten, zoals ijsontbijt van bloemkool en aardbeien. Of koekrepen met bonen en zomerfruit. Het ziet er lekker uit op de bijbehorende, kleurrijke foto’s!