Lichaam en huid zijn een

Wat kun je doen tegen microplastics?

Je vraagt je toch af wie bedacht heeft om plastic in verzorgingsproducten te stoppen. Dit wordt gedaan om producten langer houdbaar te houden. Of om ze beter smeerbaar te maken. In één lik crème die je op je gezicht smeert, kunnen 60.000 of meer microdeeltjes zitten.

Uit onderzoek van de Keuringsdienst van Waarde in samenwerking met de Plastic Soup Foundation blijkt dat in 90% van onze verzorgingsproducten microplastics zitten.

Zijn microplastics slecht voor je huid? Veelgebruikte soorten plastic in huidverzorgingsproducten zijn dimethicon, cyclomethicon en cyclopentasiloxaan. Ze sluiten de huid gedeeltelijk af waardoor de onderste huidlagen minder snel vocht verliezen. Ik ben van mening dat als je lange tijd een crème gebruikt die niet 100% luchtdoorlatend is, het naar verloop van tijd je huid meer kwaad dan goed doet. Je huid is immers je grootste ontgiftingsorgaan dat de afvalstoffen van het lichaam kwijt moet.

Zijn microplastics slecht voor het milieu? Microplastics zijn anders dan een recyclebare plastic zak. Als je gaat douchen spoel je de microplastics van je huid en haren via het doucheputje de zee in. Onze waterzuiveringssystemen kunnen de deeltjes er niet uitfilteren, daarvoor zijn ze te klein. Uiteindelijk komen de deeltjes via vis, dieren die vis eten, zeezout en water weer in onszelf terecht. We gebruiken al zo lang microplastics in ondermeer cosmetica, verf en kunstmest dat er bijna geen vissen meer te vinden zijn zonder microplastics.

Wat kun je zelf tegen microplastics doen? Microplastics zijn niet direct herkenbaar omdat ze onder verschillende benamingen in producten zitten. De gemakkelijkste manier om erachter te komen of een product plasticvrij is, is door gebruik te maken van de gratis app “Beat the Microbead” van de Plastic Soup Foundation. Hiermee kun je heel eenvoudig de ingrediëntenlijst van een product scannen op microplastics.

 

 

Puuur Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

error: Deze content is beschermd!