Lichaam en huid zijn een

Wat is een goede bak- & braadolie?

Avocado olie, gemaakt van de pulp en niet van de pit, is een goede keuze om mee te bakken en braden. Dit komt onder andere omdat deze olie een hoog rookpunt heeft, veel hoger dan bijvoorbeeld olijfolie.

Waarom is een hoog rookpunt belangrijk?
Als de temperatuur in een pan boven het rookpunt van de olie komt, dan beginnen de vetdeeltjes in de olie te ontbinden en komen er schadelijke stoffen vrij. Sommige oliën worden met schadelijke chemicaliën bewerkt om een hoger rookpunt te bereiken. Zie hiervoor de column Is het gezond om te bakken in olijfolie? >>

Waarom is avocado olie een goede bakolie?
Avocado olie van pulp kan gemakkelijk en zonder chemicaliën gewonnen worden, heeft van nature een hoog rookpunt én heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als andere gezonde olie zoals olijfolie extra vierge. Het bevat zowel enkelvoudig als meervoudig onverzadigde vetzuren en een hoog gehalte aan vitamine E*. Hierbij moet ik wel zeggen dat de gezondheidsvoordelen het grootst zijn als de olie koud gebruikt wordt, bijvoorbeeld als sladressing. Het is echter toegestaan om de olie te verhitten tot maar liefst 271 graden!

Zijn er nog andere goede bakoliën?
Er zijn meer bakoliën die van nature een hoog rookpunt hebben, maar een groot aantal is moeilijk ongeraffineerd te vinden. Ook hebben sommige bakoliën andere nadelen als je ze te vaak gebruikt. Bijvoorbeeld rijstolie (rookpunt 255 graden) bevat een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren in verhouding tot omega-3 vetzuren. In combinatie met ons Westerse eetpatroon is dit minder gunstig.

Als je een olie zoekt om vaker in te frituren dan is avocado olie niet geschikt. Je moet avocado olie namelijk na eenmalig gebruik weggooien.

Puuur Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

error: Deze content is beschermd!