Wat is de ‘meest gezonde’ groente?
Als het aan mij ligt zou ik broccoli kronen tot ‘meest gezonde’ groente, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Wij eten het in ieder geval naar verhouding vaker dan andere groentes, namelijk minimaal drie maal per week.
Waarom is broccoli zo gezond?
Broccoli valt, net als bloemkool, boerenkool en spruitjes, onder de Cruciferae oftewel kruisbloemigen. Kruisbloemigen bevatten, in vergelijking met andere groentes, een enorme variëteit aan gezonde fytochemicaliën. Met broccoli voorop. Broccoli bevat de hoogste concentratie zwavelhoudende glucosinolaten en daarvan afgeleide verbindingen zoals sulforafaan en indolen.
Wat doen glucosinolaten?
Glucosinolaten zijn heilzaam voor het gehele lichaam. Wat een ongelooflijke bijdrage het eten van kruisbloemige groente kan hebben, illustreert een onderzoek uit 2000. Drie of meer porties kruisbloemigen per week resulteerde in een afname van 41% van het risico op prostaatkanker, vergeleken met minder dan één portie per week. [1]
Wat doet broccoli voor de lever en de huid?
Sulforafaan is één van de meest krachtige, detoxificerende stoffen. Ook indolen activeren op hun beurt ontgiftingsenzymen en helpen de lever om toxines te verwijderen. Dit is niet alleen belangrijk voor je lichaam maar ook een voorwaarde voor een mooie, gezonde huid. Als de lever zijn afvalstoffen namelijk niet goed kan verwerken dan slaat hij ze op in je andere ontgiftingsorgaan, de huid.
Wat doet broccoli voor de darmen?
De reden waarom broccoli zo goed is voor de darmen komt omdat het fytochemicaliën zoals cabagine bevat. Dit is een stofje met een ontstekingsremmende werking en een beschermend effect op de maag- en darmslijmvliezen. Gezonde slijmvliezen zijn ontzettend belangrijk om organen te beschermen tegen indringers zoals bacteriën, candida en schimmels.
1. Cohen JH, Kristal AR, Stanford JL. Fruit and vegetable intakes and prostate cancer risk. J Natl Cancer Inst. 2000;92(1):61–8.