Lichaam en huid zijn een

Wat is baking soda eigenlijk? Is het wel zo natuurlijk?

Baking soda heeft vele toepassingen. Mede vanwege zijn mild schurende en schimmeldodende eigenschap wordt het gebruikt als alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen. Daarnaast is het ook terug te vinden in (biologische) verzorgingsproducten zoals tandpasta en wordt het gebruikt als een alternatief voor gist in muffins en cake. Maar wat is baking soda eigenlijk en hoe wordt het gewonnen?

Baking soda is ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout.

Ruim een kwart van de baking soda die op de wereld wordt verhandeld, komt uit Wyoming (USA) waar het, middels een chemisch proces, wordt gewonnen uit zogenaamde trona erts. Daarnaast is het goed mogelijk dat je baking soda in de kast hebt staan die wordt gemaakt in een chemische fabriek middels het eveneens chemische Solvay proces.  Hoe veilig deze baking soda’s zijn hangt onder andere af van de zuiverheid van de gebruikte grondstoffen en of er bijproducten ontstaan tijdens de chemische omzettingen.

Vroeger, lang voordat er chemische fabrieken waren, was er al “natuurlijke” baking soda, die rechtstreeks uit de grond kwam. Al in de tijd van de oude Egyptenaren, 3500 jaar voor Christus, werd een natuurlijke vorm van natriumbicarbonaat gebruikt als zeep.  Gelukkig zijn er nog steeds natuurlijke bronnen van natriumbicarbonaat zoals Nahcolite. Natuurlijke baking soda Nahcolite komt diep uit de grond en wordt enkel met water gewonnen.

Voor persoonlijk verzorging en voor het verwijderen van bestrijdingsmiddelen gebruik ik de natuurlijk gewonnen vorm Nahcolite. Voor het schoonmaken van badkamer of toilet gebruik ik ‘gewone’ baking soda.

Hier lees je hoe bestrijdingsmiddelen kunt verwijderen met Nahcolite >>

1. J. Agric. Food Chem. 2017, 65, 44, 9744–9752

Puuur Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

error: Deze content is beschermd!