Lichaam en huid zijn een

Krijg je van bone broth een betere weerstand?

Vroeger heette bone broth bij ons gewoon oma’s soep. Om de twee weken aten we met de hele familie bij mijn oma. Dan zaten we met zijn allen aan een lange tafel en altijd was er soep. Toen en nog steeds heeft oma’s soep iets magisch. Ik had laatst een bakje soep van mijn moeder meegekregen. Onze zoon dacht echter dat ik hem gemaakt had. Na de eerste lepel zei hij al: oma’s soep is veel lekkerder dan deze soep! Is bone broth misschien net zo magisch in relatie tot onze gezondheid?

Bone broth, soep getrokken van botten en bindweefsel

Bone broth wordt vaak gedronken als men herstellende is van een griepinfectie. Vooral kippensoep heeft het imago dat het je weerstand verbetert, maar is dat ook zo?
Enig wetenschappelijk bewijs is hier wel voor: kippensoep zou licht ontstekingsremmend zijn en zou de symptomen van luchtweginfecties verminderen [1]. De kippensoep die in dit onderzoek uit 2000 werd gebruikt, bevatte echter ook veel groenten. Waarom dit niet geheel onbelangrijk is, lees je hieronder.

Men ging er vanuit dat bone broth effectief is tegen luchtweginfecties omdat het relatief veel mineralen bevat zoals calcium en magnesium. Maar een ander onderzoek toont aan dat soep van botten helemaal niet veel calcium en magnesium bevat. Na lang koken neemt de hoeveelheid van deze mineralen wel wat toe maar na 8 uur koken is dit nog steeds maar maximaal 5% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. [2] Weer een ander onderzoek stelde vast dat bottenbouillon juist een slechte bron van veel voedingsstoffen was, maar dat de toevoeging van groenten het gehalte aan onder andere kalium, calcium, magnesium en ijzer enorm verhoogde. [3]

Het zijn vooral de groenten in de soep die de mineralen bevatten die de weerstand verbeteren!

1. Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7.
2. Hsu DJ, Lee CW, Tsai WC, Chien YC. Essential and toxic metals in animal bone broths. Food Nutr Res. 2017 Jul 18;61(1):1347478.
3. McCance RA, Sheldon W, Widdowson EM. Bot- en groentebouillon. Arch Dis Child. 1934 aug; 9 (52): 251-8.

Puuur Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

error: Deze content is beschermd!