Lichaam en huid zijn een

Is het gezond om te bakken in olijfolie?

Extra vierge olijfolie is één van de gezondste oliën mits je er niet mee bakt op hoge temperaturen. Met geraffineerde ‘gewone’ olijfolie mag je wel bakken. Maar is geraffineerde ‘gewone’ olijfolie wel gezond?

Wat is extra vierge olijfolie?
Om de toevoeging extra vierge, dat extra maagdelijk betekent, te verdienen, moet olijfolie aan strenge eisen voldoen: de olie moet verkregen worden met de eerste, koude persing, er mogen geen chemicaliën gebruikt worden en de zuurgraad mag niet boven de 0,8° uitkomen.

Wat is ‘gewone’ olijfolie?
Alle olijfolie die niet door de test komt voor de gradatie (extra) vierge wordt geraffineerd. Hierbij wordt de olijfolie ontdaan van geur en smaak en wordt de zuurgraad hoger. Een nadeel van ‘gewone’ olijfolie ten opzichte van extra vierge olijfolie is dat het van mindere kwaliteit is en dat het is bewerkt met chemicaliën. Een voordeel daarentegen is dat het een hoger rookpunt heeft.

Waarom is het rookpunt belangrijk?
Of een olie gezond is om in te bakken, hangt onder andere af van zijn rookpunt, het punt waarop olie begint te branden en roken. Als een olie over zijn rookpunt heen gaat, begint vet te ontbinden en geeft de olie schadelijke stoffen af.
Olijfolie extra vierge heeft een rookpunt van 160 graden. Bij frituren en bakken in de koekenpan worden al snel temperaturen bereikt van minimaal 180 graden. ‘Gewone’ olijfolie heeft een veel hoger rookpunt (ongeveer 240 graden) maar kan dus wel resten van chemicaliën bevatten.

Wil je weten waar wij als gezin in bakken? >>

Puuur Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

error: Deze content is beschermd!