Lichaam en huid zijn een

Hoe bereid je broccoli het beste?

Het woord brocco betekent ‘scheut’ en verwijst naar de uitschieters met gele bloemen.

In de column Wat is de ‘meest gezonde’ groente? >> kon je lezen waarom broccoli zo gezond is voor je lever, darmen en huid. Maar dan is het wel van belang dat die heilzame, zwavelhoudende bestanddelen die in broccoli zitten niet teveel verdwijnen tijdens het koken!

Uit wetenschappelijk onderzoek in 2009 is gebleken dat koken de gezondheidsvoordelen van broccoli sterk vermindert. En als je broccoli rauw eet, zorgen andere stoffen ervoor dat je schildkier minder goed jodium opneemt. Verreweg de beste methode om de zwavelhoudende bestanddelen glucosinolaten en andere gezonde fytochemicaliën te behouden bleek stomen te zijn. [1]

Tip: als je broccoli bereidt, gooi dan de (kleine) blaadjes niet weg. Relatief gezien zitten de meeste fytochemicaliën in de blaadjes. En die zijn net zo smaakvol als de rest van de plant dus waarom zou je ze weggooien?

1. 63. Yuan, G.; Sun, B.; Yuan, J.; Wang, Q. Effects of different cooking methods on health-promoting compounds of broccoli. J. Zhejiang Univ. Sci. B. 2009,10, 580–588.

Puuur Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

error: Deze content is beschermd!